JUBILEUM: 200-jarig bestaan kerkgebouw
FEEST!
Van harte welkom op deze speciale jubileumpagina. Het jaar 2024 wordt een feestelijk jaar voor de Doopsgezinde Gemeente Joure, het kerkgebouw bestaat dan 200 jaar. Elke maand staat er een speciale activiteit op het programma, beginnende op 7 januari met een receptie.

Deze pagina bevat een overzicht van alle jubileumactiviteiten. Daarnaast kun je je aanmelden indien hier om wordt gevraagd.

Contact: jubileum@doopsgezindjoure.nl

Hieronder speciale aandacht voor 2 van de 12 activiteiten:
Reünie – 22-09-2024

– Voor iedereen die betrokken is of was bij DG Joure;
– Optreden U2 Tribute band;
– Speciaal kinderprogramma.

Boekpresentatie – 27-10-2024

– Een boek over de geschiedenis van de kerk en de gemeente;
– verhalen van vroeger, anekdotes en bijzondere foto’s;
– geschreven door Freark Marten Ringnalda.

7 jan
Receptie i.v.m. 200 jaar DG kerk

7 jan 2024 – 16:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Zondag 7 januari (14.30 uur) markeert het begin van het 200-jarig jubileum van de doopsgezinde kerk in Joure. De viering begint met een receptie, waar de nadruk ligt op ontmoeting en kennismaking met de gemeente.

Tijdens de receptie wordt een informatieve film vertoond, gemaakt door Albert Jan de Boer, over de doopsgezinde Gemeente Joure en haar historische kerkgebouw. Na de film wordt een plaquette onthuld op het kerkplein, die de geschiedenis van de kerk verbindt met de kernwaarden van de gemeente.

25 febr

25 februari 2024 – 17:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op 25 februari staat het 2e jubileumactiviteit op het programma tijdens Vier-de-Zondag. Cor Trompetter, historicus, geeft een lezing over zijn boek ‘Doopsgezinden in Friesland’, waarin hij de opkomst van de doopsgezinden in Friesland beschrijft, met Menno Simons als centrale figuur. De lezing vertelt de geschiedenis van de doopsgezinden, hun opsplitsing in verschillende groepen en hoe deze minderheid toch een aanzienlijke invloed had op ons geestelijk erfgoed in de 17e en 18e eeuw. De activiteit begint om 17.00 uur, gevolgd door een gezamenlijke boerenkoolmaaltijd.

Wil je blijven eten? Geef dit door via onderstaand formulier.
Allergie en dieet kan hier worden doorgegeven.

24 maart
Lezing ‘Doopsgezinden Wereldwijd’ door Henk Stenvers 

24 maart 2024 – 17:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op 24 maart viert de doopsgezinde kerk in Joure haar 200-jarig bestaan met een lezing door Henk Stenvers, de voorzitter van Mennonite World Conference (de koepelorganisatie van alle doopsgezinde- en verwante vredeskerken ter wereld). Hij bespreekt ‘Doopsgezinden wereldwijd’. De bijeenkomst begint om 17.00 uur en wordt afgesloten met een eenvoudige maaltijd.

28 april
Mienskipssnein 2024 

28 april 2024 – 10:30 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op 28 april viert de Doopsgezinde Kerk Joure haar vierde activiteit in het kader van het 200-jarig bestaan. Mienskipssnein 2024, een activiteit waaraan de doopsgezinde ringgemeenten van Bolsward deelnemen, vindt plaats in de doopsgezinde kerk van Joure. De kerk is geopend vanaf 10.30 uur, de dienst begint om 11.00 uur.

Na de korte dienst is er gelegenheid tot ontmoeting met koffie/thee met wat lekkers, maar ook soep en broodjes. Het middagprogramma start om 13.00 uur. Er wordt een wandeling door Joure gemaakt waarbij de Gildemeester ons vertelt over de geschiedenis van de Vlecke. Daarnaast is er een rondrit met een treintje mogelijk voor degenen die minder goed ter been zijn.

19 en 20 mei

19 mei 2024 – 10:00 uur – Park Heremastate
19 mei 2024 – 17:00 uur – Broek vanaf het water
20 mei 2024 – 19:30 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op 19 en 20 mei vinden twee uitvoeringen plaats van het Hesston College Choir ter ere van het 200-jarig bestaan van de doopsgezinde kerk. Sinds 40 jaar bezoekt dit koor uit Kansas, VS, elke twee jaar Joure tijdens hun Europese rondreis; 2024 markeert de twintigste keer.

Met een grote groep, inclusief alumni (oud-leden), verblijven ze enkele dagen in Joure, en verzorgen diverse concerten. Ze treden op tijdens de Oecumenische Parkdienst tijdens Pinksteren De parkdienst begint om 10.00 uur.

Speciale optredens zijn er op:
– 19 mei om 17.00 uur in Broek, toegankelijk per boot of zitplaatsen langs het water.
– 20 mei om 19.30 uur in de doopsgezinde kerk van Joure.

Iedereen is welkom, toegang is gratis.

30 juni
Voorstelling zandtekenen door ‘De Zandmadam’ Lipkje Ferwerda

30 juni 2024 – 15:30 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Zondagmiddag 30 juni staat de zesde jubileumactiviteit op het programma. Dit keer een activiteit speciaal voor (klein)kinderen. Natuurlijk zijn ook ouders en grootouders van harte welkom.

In de kerk laat ‘De Zandmadam’ Lipkje Ferwerda jong en oud kennismaken met de betoverende wereld van het zandtekenen. Op een verlichte glasplaat wordt met de hand zand gestrooid, geveegd en geschoven. Zo ontstaat er een zandschilderij en wordt er een verhaal verteld. Door middel van projectie op een scherm zijn de verhalen levensgroot zichtbaar en zijn alle handelingen van de Zandmadam te volgen.

De voorstelling begint om 15.30 uur. Toegang is gratis.

28 juli

28 juli 2024 – 13:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Zondag 28 juli is het tijd om de leden en belangstellenden van onze Doopsgezinde Gemeente Joure in het zonnetje te zetten.

Een nostalgische luxe salonboot de ‘Klifrak’, uit 1926, van De Oorden zal om 13.00 uur vertrekken voor een vier uur durende rondvaart vanuit de haven van Joure. Het schip is gemoderniseerd en toegankelijk voor mindervaliden.

Tijdens de rondvaart worden koffie met oranjekoek en hapjes en drankjes aan boord geserveerd. Dat wordt genieten!

25 aug
Film Oud Joure

25 augustus 2024 – 17:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op zondag 25 augustus tijdens Vier-de-Zondag organiseert de doopsgezinde kerk een filmvertoning over Oud Joure. Iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Joure is welkom.

De film, samengesteld met oud materiaal, is in samenwerking met Museum Joure tot stand gekomen. De filmvoorstelling begint om 17.00 uur en de toegang is gratis.

Na de film is er een mogelijkheid om te blijven eten met een eenvoudige maaltijd. Een mooi gelegenheid om samen te komen en terug te gaan in de tijd, de geschiedenis van Oud Joure te verkennen en te genieten van een gezellige avond.

22 sept

22 september 2024 – 14:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op zondag 22 september is er een reünie met een optreden van de U2 Tribute band. Het idee voor de reünie ontstond drie jaar geleden, met als doel oude bekenden uit Zondagsschool, jeugdwerk, gospelgroepen en andere bijeenkomsten opnieuw te ontmoeten.

Het programma omvat een speciale U2 Rockdienst met Jan Andries de Boer en de U2 Tribute band met Sam Kramer, bekend van The Tribute – Battle of the Bands 2023. Kom ook! Je bent welkom vanaf 14.30 uur. De Rockdienst begint om 16.00 uur, daarna gezellig nazitten met elkaar. Toegang is gratis, en er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar bij diverse foodtrucks.

27 okt
Boekpresentatie ‘Menniste tsjerke Joure’

27 oktober 2024 – 17:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op zondag 27 oktober tijdens Vier-de-Zondag wordt het eerste boek ‘Menniste tsjerke Joure’ uitgereikt door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren.

Het boek, geschreven door Freark Marten Ringnalda, biedt een uitgebreide blik op de geschiedenis van de kerk, de doopsgezinde gemeente en haar activiteiten, met verhalen, anekdotes en foto’s als waardevol naslagwerk.

Het boek zal voor alle leden/belangstellenden beschikbaar zijn; zij krijgen daar apart bericht van. Anderen kunnen het boek bij voorinschrijving bestellen voor € 20,00. Deze boekpresentatie begint om 17.00 uur.

17 nov

17 november 2024 – 17:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op zondag 17 november staat de lezing ‘Van oergraan tot Mennobrood’ door Menno de Vries op het programma.

In 2019 keerde het oergraan ‘Turkey Red’ terug naar Nederland. Menno de Vries cultiveert dit speciale graan op een stuk land tussen Witmarsum en Pingjum. Christa Bruggenkamp, molenaar en bakker in Witmarsum, gebruikt het graan om Mennobrood te bakken.

Menno de Vries zal ons in zijn lezing vertellen over de geschiedenis van Turkey Red Wheat, hoe het graan terugkwam in Nederland en hoe het verbouwd wordt. Mennobrood en andere producten van Mevrouw de
Molenaar zijn deze middag te koop. Dit geldt ook voor het
boekje ‘van Oerbrood tot Mennobrood’.

22 dec
Geluid uit de kerk! Korendag! Kinderkerstfeest m.m.v. Cor Nijkamp

22 dec 2024 – 13:00 uur – Doopsgezinde vermaning Joure

Op zondag 22 december sluit de Doopsgezinde Kerk Joure dit bijzondere jaar af met ‘Geluid uit de kerk! Korendag’.

Van 13.00 tot 16.30 uur zullen verschillende koren elk half uur optreden en hun eigen unieke geluid laten horen met kerstliederen.

De deelnemende koren, waaronder Shantykoor De Warringers, Doopsgezind Kerkkoor Joure, ‘t Skarsterkoar, Brûzenije en Johan Cnossen met Samoosara, zullen op verrassende wijze hun bijdrage leveren. De volgorde van optredens is nog niet bekend, dus laat je verrassen. De ‘Geluid uit de kerk! Korendag’ wordt gevolgd door het Kinderkerstfeest om 16.30 uur, waar kinderen tot 12 jaar bijzonder welkom zijn.