AKOMA GHANA
Akoma is het Ghanese woord voor hart.
De doelstelling van stichting Akoma is:
kinderen in Afrika kansen bieden zich te ontwikkelen om zich zo een zelfstandige positie in de Afrikaanse maatschappij te verwerven. Met name richt deze inzet zich op groepen kinderen die door maatschappelijke ontwikkelingen in een achtergestelde of kwetsbare positie zitten. Akoma doet dit vanuit de visie dat ieder mens de moeite waard is. Samen met medewerkers in Ghana probeert Akoma de capaciteiten van kinderen aan te spreken en te versterken.
Stichting Akoma beheert twee projecten:
De Akoma Foundation Computerschool in Tamale. Door het geven van computeronderwijs aan jongeren en jong volwassenen, wil de Stichting hen een kans bieden zich verder en breder te ontwikkelen.
In Tamale is een groot aantal jongeren van 15 tot 25 jaar, dat door gebrek aan geld geen onderwijs meer volgt of heeft gevolgd.
De John’s Memorial School in Kumbungu. Dit is een primaryschool in opbouw. Elk jaar komt er een klas bij. Het doel van de primaryschool is een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen vanaf vier jaar.
Kumbungu is een dorp in Noord Ghana en ligt ongeveer 11 km van Tamale. Het dorp telt zo’n drieduizend inwoners. Er zijn verschillende basisscholen, maar daar zitten vaak wel 80 kinderen in een te klein lokaal bij elkaar. Ons streven is om geen grotere klassen te hebben dan 30 kinderen in een lokaal.
Gjilke Durksz heeft tweemaal in Ghana vrijwilligerswerk gedaan bij de John’s Memorial School. Bij de tweede keer gingen 5 andere dames mee, waaronder onze beide leden: Hinke Wouda en Wilma Raadsveld.
Vrijwilligers aan het werk in de zomervakantie
In augustus zijn zes vrijwilligers in Kumbungu geweest om de school in twee weken van binnen en buiten te verven. Binnen hebben ze ook nog allerlei figuren op de muren getekend, waardoor het er erg vrolijk uitziet. Buiten het verven hebben ze ook nog geholpen met het storten van vloeren. Gjilke, een van de vrijwilligers schreef hierover: ‘de bouwvakkers vonden het wel wat vreemd dat er witte vrouwen kwamen helpen’.
Vrijwilligers, heel erg bedankt hiervoor!